Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2020 16:30 - Съждения върху историята ни в Европа
Автор: ookamiotoko Категория: История   
Прочетен: 1842 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 08.12.2020 12:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              От миналата статия вие знаете за Валансий и за доводите ми за българския произход на скитите. Валансий и фактът че скитите са били древните българи са много полезни дори и за тази статия.

             Може би на вас ви би било интересно да разберете, че според Валансий именно скитите са донесли астрономията на територията на Ирландия и Англия. Именно това е една от причините да си мисля, че научните познания по астрономия на болгите са в основата на тяхната религия Саке, за която споменах в миналата статия.

An essay on the primitive inhabitants of Great Britain and Ireland, proving from history, language and mythology that they were Persians or Indo Scythae, composed of Scythians, Chaldeans and Indians : Vallancey, Charles, 1721-1812 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

              Вилануева от своя страна дава много интересна интерпретация за топонима болги. За него идва от Bol-goi, което пък значи “нация, поклоняваща се на Бол”, като Бол нарича още Баал, което описва като система от природни закони. Допълва, че Belgae ( това се отнася за Белгия ) идва от Bel-goi, което се отнася за същото, т.е. болгите са дали името на Белгия, като Белгия означава страна на нацията, поклоняваща се на Баал. И всичко това се знае от записките на Сервий, които биват отразени от Вилануева. И реално Белгия е била географската връзка между скитите в Англия и Ирландия с тези в Германия, защото всъщност има професори, които защитават тези, че първите саксонци са били скити, за които в миналата статия публикувах доказателства, че са всъщност древните българи/болги.

Phїnician Ireland : Villanueva, Joaqu©n Lorenzo, 1757-1837 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

Някои хора ще се замислят каква е връзката, но Валансий доказва, че скитите в Германия са се свързвали с тези в Ирландия специално за да получават познание по астрономия. Как става това? Тук идва интересен ред за саксонците, защото Епилегомена описва как някогашните саксонци далеч не са били като по-късните, че и дори не са говорили езика на въпросните по-късни саксонци. Това се отбелязва от
John Pym Yeatman, който доказва, че първите саксонци са били саки, т.е. скити.

The Shemetic origin of the nations of western Europe, and more especially of the English, French, and Irish branches of the Gaelic race : Yeatman, John Pym : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

Шарон Търнър също отбелязва как първите саксонци са били скити, като саксонец идват sakai-suna, буквално син на Саките, от което идва сакасуна. Т.е. се получава така: sakai-suna->sakasuna->саксонци. William Faithorne и Джон Милтън през 17-ти век публикуват труд, в който също доказват скитския произход на първите саксонци.

The history of Britain, that part especially now call"d England from the first traditional beginning, continu"d to the Norman conquest / collected out of the antientest and best authours thereof by John Milton. (umich.edu)

Уинтър също потвърждава тезата ми.
Advertiser Notes and Queries - Google Книги

А Джон Паркър публикува през 1856-та година книга с избрани от него есета от студенти в, забележете, Кембридж, едно от които също доказва, че не само че първите саксонци са били българи, но и че саксонец идва от “син на Саките”.

Cambridge-Essays Contributed by Members of the University - Google Книги

Други, които са на моето мнение, са Волфганг Менцел през 1852-ра и Робърт Грегъри през 1872-ра.

The History of Germany, from the Earliest Period to the Present Time - Wolfgang Menzel - Google Книги

The Science of Theology; Or the Order of Universal History Established by ... - Robert GREGORY (Author of “The Science of Theology.”.) - Google Книги

През 1861-ва година Джордж Моор публикува крайно интересна книга, в която за саксонците също са описани като скити, защото авторът се аргументира, че всички историци или директно го казват, или го намекват. Но тук по-интересното е, че скитите налагат името Сакасуна и на териториите на Армения, които били завладели. Описва и как Птолемей споменава за някакъв скитски народ, носел името на саксонците. Всъщност ако саките, стигнали до Армения, са били известни като Сакасани, както изтъква авторът, то
те може би са обиколили Европа със същия наименование; което, произнесено от римляните би било изписано с X вместо с ks и по този начин саксоните няма да са с голямо отклонение от Саксуна. Персите от древността разграничавали саките от тези на Сака Хума-верга и тези на Сака Тигра-худа, сиреч племената, разположени в пределите на Индия, и тези, разпръснати из персийската империя.

The lost tribes and the Saxons of the East and of the west, with new views of Buddhism, and translations of rock-records in India : Moore, George, 1803-1880 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

Валасний обяснява, че именно саксонските скити са искали познание по астрономия от ирландските и английските скити, като са отишли при тях. Нещо, което мен лично ме учудва много е, че Валансий описва как саксонците са били заели името Modra nect от ирландските болги, значещо Майка нощ, за да отбелязват навечерието на 25-ти декември. Скалигер грешал, когато стигнал до аксиомата, че с това име отбелязвали навечерието на 25-ти декември, когато според него за тях това било навечерието на Новата година, която според него са били изчислили, че продължава 365 дни и 6 часа. Това, отново, е погрешно твърдение, но остава мистерия за какво им е трябвало това име. Наистина учудващото обаче е, че Валансий прави множество паралели между различни ирландски и персийския, като тези прилики са най-вероятно заради езика на скитите. Нека дам два примери, които са плашещи. Принц на ирландски е beg, а на персийски е beig. Велик принц на ирландски е Ealg beg, докато на персийски е Ulug beig. Какъв е бил точният процес, че да има такива прилики? Валансий говори за това как Партското царство е било владяно от скити, но не гарантирам това да е причината. Не знам какъв е точният процес, просто дадох един факт. 



Тагове:   българи,   Европа,   древност,


Гласувай:
3



1. poptodoroff - Поздравления
07.12.2020 16:48
Браво! Като 1/4 ирландец съм впечатлен, че знаете истината! ФирБолгите са създали монархията и династиите в Ирландия преди останалия свят да се е научил как да си мие зъбите :))
цитирай
2. dobrodan - Съществена подробност за Скития :).
07.12.2020 17:56
Правилното записване е Скут (не е Скуф, не е и Скития :).
Скут = ас-ак-ут. Бели аси - огнепоклонници....
Сега можете да си изведете саките съвсем спокойно.
Белгийците са валони и фламандци. Алани :). Изходната дума за етноним на фламандците е "таламинды" и е означавала или "племе на грабителите", или "племе на степняци".
Кореновата част на етнотермина БЕЛГИ е многозначната тюркска дума "белги", която в превод означава "знак, белег, черта, граница, сигнал".
Това по въпроса от мен. Поздрави!
цитирай
3. ookamiotoko - Благодаря!
07.12.2020 18:46
dobrodan написа:
Правилното записване е Скут (не е Скуф, не е и Скития :).
Скут = ас-ак-ут. Бели аси - огнепоклонници....
Сега можете да си изведете саките съвсем спокойно.
Белгийците са валони и фламандци. Алани :). Изходната дума за етноним на фламандците е "таламинды" и е означавала или "племе на грабителите", или "племе на степняци".
Кореновата част на етнотермина БЕЛГИ е многозначната тюркска дума "белги", която в превод означава "знак, белег, черта, граница, сигнал".
Това по въпроса от мен. Поздрави!



Благодаря за адекватния и зрял коментар!
цитирай
4. atil - В Германия, Полша и Литва остава ...
12.12.2020 22:35
В Германия, Полша и Литва остава древнобългарска диаспора след разпадането на държавата Дулоба.
Колко скити имало сред тях не знам, но още преди това през 5 век има сведения, че скити отплуват от Ирландия към страната Винланд(Америка).
В блога изкарах такъв пост. Но в Германия хората Шамбат, брата на Кубрат се заселват в днешна Прусия. И дълго време съществуват автономно под името "семби".
Кой знае дали Волтер случайно е объркал прусаците с българите в едно свое популярно произведение.
Но саксиите са германци, също като англите. Но едните и другите остават в историята със служебните си имена по време на хуно българското управление в Западна Европа.
Сакчи - охранителни по пътищата.
И англи - пазачи по вода и крайбрежията.
След изтеглянето на българите остават в немилост и англите отплуват в Британия. А Саксите се изтеглят навътре в горите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ookamiotoko
Категория: История
Прочетен: 16815
Постинги: 7
Коментари: 19
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031