Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2020 23:21 - Обща история между българи и скандинавци
Автор: ookamiotoko Категория: История   
Прочетен: 3219 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 11.12.2020 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Не мога да пропусна да спомена Валансий отново. От него се знае за съществуването на един скитски владетел Сиг, който е ключов за познаването на нашата история. Той е известен с това, че първи век преди Христа се коалира с Гилфи, първият знаен скандинавски владетел, срещу римляните. За да се коалира, оженил синовете си за дъщерите на Гилфи. И именно заради това завладял Балтите и южна Финландия. Днес във Финландия 1% от южните финландци принадлежат към хаплогрупа E3b-V13, която днес се среща сред 20% от съвременните българи и понеже основата ни е от древните българи, то е ясно, че тази хаплогрупа е присъствала сред тях. Това е изключително важно нещо, защото от Валансий също така се знае, че руническата система я има в Скандинавия заради Сиг. Всъщност, както съм споменал, че сме били на Балтите, е хубаво да се спомене, че най-вероятно част от речника на латвийците е сако-булгарски, защото "мъж" на латвийски е "virs", докато на скитски е "vir". 
      Обаче поради всичко това Сиг с времето се привързал към нордите, че решил да разпредели различни земи, които завладял по следния начин- дал Гардарике ( Новгород ) на Сигурламе; Кимбрия я дал на Schioeld, а Ногревия: на Сениефигир. От Валансий се знае, че руническата писменост скандинавците я имат благодарение на Сиг.
       Нещо, което звучи направо фантастично, но е записано от Валансий и от други автори, които той цитира е, че името Один всъщност идва от северните скити, като може да идва от Адон, което на езика на котите ( ирландските скити ), защото Адон означава суверене, а Адонабад означава независимост, което често се среща в древните ирландски закони. Също така Адон е и име, свързвано със самия Сиг. В българската митология Адон си има еквивалент и това е, забележете, Аудан. Това се знае от волжко-българските летописи, които предлагат следната история: 

Мита за Аудан и Бойгал. Как алпа Боян(Аудан) станал смъртен и положил началото на българския род(по думите на Кул Гали):

Веднъж, по време на лов, Аудан излязъл на реката и видял в нея Бойгал. Алпа безпаметно се влюбил в алп-биката, но тя равнодушно го погледнала и се гмурнала дълбоко под водата. За да завоюва сърцето на Бойгал, Аудан извършил няколко подвига, но алп-биката и това не я впечатлило.Тогава Аудан отишъл при духа на песните Джир Каган, за да се научи от него на чаровно пеене... Джир Кагана заради прекрасното му пеене го наричали и Сандугач(Славей), но той можел и с необичайно силният си глас да разрушава всичко наоколо. По едно време жителите на едно градче се усъмнили в силата на гласа му. Тогава той със сърдития си рев разрушил стените на градската цитадела. оттогава този град го наричали по името на алпа - Джиркаган. По-късно това име го изкривили, и то дошло до нас във формата "Йерихон". Кул Гали посетил този град по време на хаджилъка си по тия места. В руските былини Джир Каган влязал под името Соловей-Разбойник, който със своето пеене(свирене) може да съкруши всичко наоколо. Алпа на песните предал някои тайни на своито майсторство на Аудана, но и пеенето на Бояна не докоснало сърцето на Бойгал. В пълно отчаяние Аудан се хвърлил в реката, но Бойгал го спасила и го попитала защо постъпил така. Тогава Аудан и разказал за любовта си към нея.Тя му отвърнала, че не знае какво е любов и не разбира това чувство. Разстроеният алп на рицарството отишъл при Туран да разбере каква е работата. Но тя отказала да се срещне с него на планината Уралтау, тъй като разрешавала да я виждат само старшите алпи, духовете-диви от първо и второ поколение ( Аудан бил младши алп от трето поколение ). Тогава Аудан за да се хареса на своята вечно млада баба, направил за нея прекрасна земна пирамида( балкан или курган ) с пещера ( кепе ) вътре и започнал да чака алп-биката направо в пещерата с факла в ръка.

И я дочакал: Тя се обадила от тъмното и попитала за какво я търси. Аудан и разказал и поискал да разбере защо Бойгал не може да го обикне. Туран му отговорила, че женските духове от трето поколение обичат този алп, когото покаже жребият хвърлян от самата нея. А ако накой алп овладее алп-биката по свой каприз, то те няма да имат деца. Въпреки това Аудан не се отказал и започнал да умолява Аби Армай да предизвика в Бойгал любов към него и способност да ражда деца. На Туран и харесал подаръка на Аудана - пирамидата, и затова тя се показала от тъмното във вид на змия и му дала парченце от своята змийска кожа, докосването до която предизвиквало любовно чувство. Обаче го предупредила, че децата им ще бъдат смъртни хора. Зарадваният Аудан излязъл от пещерата, за стоенето си там той бил наречен Гур огла - "Син на могилата"( нали булгарите погребвали в кепето умрелите), и се упътил право при Бойгала. Когато я докоснал с вълшебната кожа - Бойгал се влюбила в него. Те се оженили и им се родил син Джам Иджик -Хишдек. Но Су Анасъ неочаквано също се влюбила в Аудана и накарала Лаиша- един от братята на алпа - да ослепи собственната и дъщеря-съперница. Лаиш, който никога не бил виждал Бойгалa, изстрелял една стрела с лъка си и ослепил жената на брат си...

А тук вече има информация от третия том на Джагфар тарих ( история на Джагфар ), който е пълен с данни, които все повече и все повече с времето се доказват. Аудан буквално значи Дуло и това го е писал Кул Гали.

image

       Тези неща са писани от Нурутдинов. За неразбиращите английски- той обясняваа, че каган значи "небесен гръм", "Божествен гръм", "песен от свещеник с акомпанимент на тамбура и барабан", "мелодия в чест на Бог, алпите ( на езичните празници и НЕ се има предвид планината Алпи ) и покачването на на хан на трона","духовник-кантор на езически песни" и как по-късните български ханове направили тази титла толкова престижна, че станала имперска. 
        Нурутдинов допълнително описва България като Бурджан. Това е важно, защото много историографи говорят за държава на име Бурджан и имат предвид България. Така правят арабските историографи Ибн Хордадбех, Ибн Ал-Факих, Ибн Русте, Ал-Мас"уди, Джакут и други, като Закариджа Ал-Куазуини:
image

Превод:
Бурджан е широка земя на север. Денят там продължава 4 часа, а нощта- 30 часа. Жителите му вярват във вярата на магьосници и езичници. Те воюват срещу славяни и са по-скоро франки. Те също така са квалифицирани в занаятите и навигацията.


      На всичкото отгоре Едуард Гибън директно твърди за това, че Один със своя гняв, който не можел да контролира, преместил Сарматия в Скандинавия.
     Често готите биват изравнявани със скитите. Днес се смята, че е така, тъй щото скитите били племенно-военен съюз. Но това е, защото са били огромен етнос и определението му като конфедерация между различни народи е нещо ново и неподкрепяно от по-ранните автори, особено древните. Всъщност аз самият от латински съм превеждал какво представлява генеалогията на скитите. В първата си статия обясних, че според Херодот родината на скитите са земите на север от Дунав, и че прародината им е крайбрежието на егейско море, а според Страбон първата им държава е създадена 9-ти век преди Христа на делтата на Дунава. А от латински съм превеждал какво представлява генеалогията им:
Първични скити ( тези в северна Добруджа и Молдова )->скити в Украйна->скити в Армения, скити в Южна Русия
Скити в Южна Русия->скити в Централна Азия
Скити в Украйна->Полски скити 
Полски скити->унгарски скити, немски скити 8-ми век преди Христа ( Херодот )
       На всичкото отгоре съществува неразбиране на Херодот. Той не е твърдял, че е имало 7 скитски езици, напълно различни едни от други. Той е твърдял, че скитите са били разделени на 7 части, всяка от които говорила на свой диалект според региона си. Това недоразбиране на Херодот също е причина да се смята, че са били конфедерация от различни племена.
       Готите реално биват изравнявани със скитите от Джон Пинкъртън. Същото го прави Александър Муррей през 1823-та година- описва скити и готи като народи с единен корен. 
        Всъщност това е много важно да се знае, защото е много възможно следното. Разгледайте долните изображения.

image
image

image
image
image

image


image

image
image







Това, което аз забелязвам, е следното. Първо, когато ползваме генетика, е много важно да използваме и мъжки, и женски линии, за да можем да направим цялостна картина на това, което се мъчим да анализираме. Ключово е и това да гледаме исторически провинции. На тях виждате исторически какво Готланд представлява, както и в днешно време кои земи се смятат за остатъци от тази област, като е исторически ясно как готите са били там. Обаче забележете, че именно в областта, където е Готланд, имаме най-много J2, съпътствано от грубо казано същото количество И2а, най-вероятно от И2а-дин, като там, където имаме най-много И2а в Швеция, имаме и Е3б-V13 и J2, и в двата случая между 1-5%, като съотношението в крайна сметка ще е грубо казано като това тук. За капак на всичкото отгоре именно в Готланд имаме мтДНК линия К във втори най-големи количества от цяла Швеция, има и 1-2% Х, като и за двете майчини линии се знае, че са били тук, на Балканите- същото, което казах за двете, се отнася и за W. Обаче поради някаква причина нашата мтДНК Х е по-млада от други из Европа, което е странно, защото най-много от нея има из Европа на същите места, при които е имало потомци на местното население, в това число и от ранното неолитно население, а и мъжките линии приключват продължението си по-лесно отколкото майчините. Но е факт, че там, където е имало от потомци на местното население, каквито сме ние, има най-много мтДНК Х, увеличаващо шансовете за разпространението на Х в Швеция да имат заслуга готите, а и е в същото количество в Швеция дори и там, където е имало скити. Казвам сармати, защото от първата статия се знае за това как първите фински племена всъщност са от първи век пр.Хр., увеличаващо шансовете тези фински племена да са всъщност скитски, идващи от Сиг.
      Доколкто И2а2, тук нещата стават объркващи. Да, И2а2 се води прото-германска линия, но генетиката е вероятността наука, наука за най-големите вероятности, и тя е ограничена до това като на какъв човек тълкуваш, че изследваш останалите от него останки ( обикновено зъби, защото запазват най-добре митохондриалната ДНК ) и до това на какви хора като социален пост изследваш останките от хора. Колкото повече подтипове на И2а2 намират в Германия, толкова повече се увеличават шансовете те всъщност да намерят случайно подтип на И2а-Дин, който да не е типичен за Германия, и тук нещата да стават объркващи, и същото важи и за Швеция. Заради това априорно мога да заключа, че ако в Готланд има по-високи количества Е3b-V13 и J2-M172, то ще има и подтипове на I2a-Din, които да са от готите, но и които все още да не са открити. 

Източници:
The history of the decline and fall of the Roman empire, with notes by ... - Edward Gibbon - Google Книги

https://archive.org/details/anessayonprimit00vallgoog/page/n106/mode/2up?q=Sig

A dissertation on the origin and progress of the Scythians or Goths. Being an introduction to the ancient and modern history of Europe : Pinkerton, John, 1758-1826. n 84055813 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

History of the European Languages: Or, Researches Into the Affinities of the Teutonic, Greek ... : Alexander Murray : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive


Bakhshi Iman - DJAGFAR TARIHI - TurkicWorld (onlinehome.us)

Djagfar Tarihi - Volume 3 - Turkic World (onlinehome.us)

http (protobulgarians.com)

On the name Burdjan (uib.no)



Гласувай:
3



1. poptodoroff - Скандинавците
09.12.2020 23:31
Имат много създадени династии от траките - сиреч Българите. Има много документи на скандинавски хроникьори потвърждаващи тези факти.
цитирай
2. dobrodan - Поптодоров, запомни - траките не са българи.
09.12.2020 23:43
Никога траки не са живяли по Кама и Волга, поне в паметта на човечеството няма такива сведения. Ако се върнем 10 000 години назад, то вероятно имат общ прародител, откъдето са наследили и древнотюркския език.
Относно Скандинавия, от Волго-Камието са отишли там племената от културата на бойните брадви и шнуровата керамика. Естествено, заели са доминираща позиция сред местните племена. Поне до 10-ти век скандинавците говорят (и пишат) на тюркски език. Има много сведения:), потърпете :).
P. S. можете спокойно да ползвате преведените стари книги (тарихите), имам линкове в блога си. Спестявам ви малко труд :).
Имайте предвид, че за Нурутдинов всеки народ, говорещ на тюркски език, е български. Нещата не стоят точно по този начин :), човекът се опитва да присламчи новите тюрки към старите на всяка цена.
Не, не е било съвсем така. Тюрките стават българи ( в една голяма част), но това е късен период - 10-ти - 11-ти век. Българин се превежда като "поклонник на светлината", такова нещо у новите тюрки не съм срещнал. Не е малък мармалад :) българската история, но излиза. Бавно и полека :).
цитирай
3. ookamiotoko - Благодаря за приличния коментар!
10.12.2020 15:55
dobrodan написа:
Никога траки не са живяли по Кама и Волга, поне в паметта на човечеството няма такива сведения. Ако се върнем 10 000 години назад, то вероятно имат общ прародител, откъдето са наследили и древнотюркския език.
Относно Скандинавия, от Волго-Камието са отишли там племената от културата на бойните брадви и шнуровата керамика. Естествено, заели са доминираща позиция сред местните племена. Поне до 10-ти век скандинавците говорят (и пишат) на тюркски език. Има много сведения:), потърпете :).
P. S. можете спокойно да ползвате преведените стари книги (тарихите), имам линкове в блога си. Спестявам ви малко труд :).
Имайте предвид, че за Нурутдинов всеки народ, говорещ на тюркски език, е български. Нещата не стоят точно по този начин :), човекът се опитва да присламчи новите тюрки към старите на всяка цена.
Не, не е било съвсем така. Тюрките стават българи ( в една голяма част), но това е късен период - 10-ти - 11-ти век. Българин се превежда като "поклонник на светлината", такова нещо у новите тюрки не съм срещнал. Не е малък мармалад :) българската история, но излиза. Бавно и полека :).



Благодаря за приличния коментар! От това, което казахте, може да стане една наистина добра дискусия. От миналите статии знаем, че булгар дълбоко в себе си значи болг и съм писал какво значи според дадени летописи в миналата си статия. Разбира се, не омаловажавам Вашето мнение по въпроса и ще го имам на предвид, но етимологията на думата булгар е спорна и Вие, както казахте, не е малък мармалад. Иначе относно тюрките- за това съм подготвил интересни материали, но за бъдещето.
цитирай
4. poptodoroff - Добродане
11.12.2020 23:38
dobrodan написа:
Никога траки не са живяли по Кама и Волга, поне в паметта на човечеството няма такива сведения. Ако се върнем 10 000 години назад, то вероятно имат общ прародител, откъдето са наследили и древнотюркския език.
Относно Скандинавия, от Волго-Камието са отишли там племената от културата на бойните брадви и шнуровата керамика. Естествено, заели са доминираща позиция сред местните племена. Поне до 10-ти век скандинавците говорят (и пишат) на тюркски език. Има много сведения:), потърпете :).
P. S. можете спокойно да ползвате преведените стари книги (тарихите), имам линкове в блога си. Спестявам ви малко труд :).
Имайте предвид, че за Нурутдинов всеки народ, говорещ на тюркски език, е български. Нещата не стоят точно по този начин :), човекът се опитва да присламчи новите тюрки към старите на всяка цена.
Не, не е било съвсем така. Тюрките стават българи ( в една голяма част), но това е късен период - 10-ти - 11-ти век. Българин се превежда като "поклонник на светлината", такова нещо у новите тюрки не съм срещнал. Не е малък мармалад :) българската история, но излиза. Бавно и полека :).

Това, че не си чел за траките достатъчно не значи, че трябва другите хора да отричат постиженията им😉 пък и траките са Българи. Много ми е приятно, когато човек знае всичко и е чел всичко. Прекрасни хора сте!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ookamiotoko
Категория: История
Прочетен: 16800
Постинги: 7
Коментари: 19
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031