Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2020 15:31 - Българите в Индия, част 2
Автор: ookamiotoko Категория: История   
Прочетен: 2412 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 13.12.2020 20:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Нека преговорим някои неща от първата част. Оказва се, че Буда всъщност е бил скит. Бил е известен като Червен скит от рода на семейството, а според римските летописи жена му е била вавилонска скитка. Макар и повечето летописи да показват, че е роден 563-та година преди Христа, индо-скитите пристигат в Индия 4-ти век преди Христа, оттам всичко става объркващо, но се знае, че неговата религия всъщност я е наследил и се е казвала Саке. Била е характерна с това как различните божества са били свързани с различните космически обекти. Предложих хипотезата, че будизмът е съществувал преди Буда, но той го е реформирал въз основа своите вярвания, защото в Будизма първо няма божества, второ човекът е част от Космоса и се получават дадения преплитания между това, което наричам класически будизъм и Саке. В тази статия специален акцент ще има върху Буда. 
        От Валансий се знае, че много от свещениците на Буда, наричани още Лами, са били в Сибир, като част от тях са тръгвали директно към Тибет. Всъщност това е обяснението, което Валансий дава на въпроса как се е появил будизмът в Тибет- земите, които той нарича южна Тартария. Той допълнително обяснява, че около Каспийско море са открити ролки хартия с надписи като будистките в Тибет. Въз основа индуистки летописи описва как цветът на кожата на Буда е бил между бяло и умерено червено- най-вероятно се има предвид, че е бил бял с червени бузи и умерено червен цвят по кожата. Това е всъщност арийски фенотип. А Бейли е бил убеден, че най-великият бог на Изтока е бил от тартарски произход- забележете, не говоря за татари, а тартари. Това наименование е всъщност общо за българските клонове, но за това ще има отделна статия. 

         Но тук идва странното, защото китайците твърдели, че този въпросен Бог е роден в Индия ( очевидно става дума за Буда ), а брахманите твърдят, че е роден в град Гая, отново Индия. Валансий описва как имаме много причини да си мислим, че тази религия е донесена от югозапада- и те са исторически. Все пак обясних, че религията на Буда всъщност е унаследена, и че скитите тръгват от източна Европа към Централна Азия.

         От Абулгази знаем, че първата монотеистична религия в света се е появила в Тартария, но изчезнала в един момент, докато кан Огуз не я възкресил- тя всъщност изчезнала преди неговото раждане.

        Интересно е, че сър Уилям Джоунс реално доказва, че Один е същото като Буд, и че ползва доказателства, сочещи как се е родил 1014г.пр.Хр., макар и Валансий да ползва източници, сочещи 320-тата година преди Христа. Но според северните историци се е появил малко преди Христа, и е бил съвременник на Помпей и Юлий Цезар.

        Във всеки случай обаче за живота на Буда не можем много да кажем. Неговите ученици не са се интересували от него като човек, от него като учител. Заради това е трудно да се говори за него като човек. Следователно, дори и да са запазили паметта ни за някои биографични подробности, те са го направили само дотолкова, доколкото тези подробности са имали връзка с някакъв момент от доктрината му или са били по-способни да разкрият намеренията си или са били по друг начин значими за поклонниците.

        Едва следващите искали нещо повече от него: те искали да бъдат разкани неговите детство, юношество, младостта, мъжествеността на Учителя; те имаха удоволствието да ги украсят с чудеса и да ги оцветят с романтика и чудеса: и с проява на въображение и поезия, която понякога се усеща истински, по-често кипяща и празна, бяха съставени пълни биографии и хвалебствени стихове, някои от които произведения, като - литавистара, били приети от северните будисти като достойнство на каноничните книги

         Както християнството е наречено религия на любовта, така и будизмът може да бъде наречен религия на болката. Съществуването е болка и с прекратяването на съществуването всяка болка престава: и само тези, които знаят четирите възвишени истини и следват осемкратния път, могат да се освободят от съществуването. Цялата будистка доктрина по същество се свежда до това учение на проповедта на Бенарес  и тя чудесно отразява нейната практическа тенденция. Учителят Буда е бил чужд на метафизичните обяснения и как е оставил без отговор всички въпроси, които не касаят тези четири истини.

        Колко и какви са елементите, които изграждат всяко същество? Пет за човека, който е най-съвършен: по-малко, докато слизаме по скалата на съществата. Тези пет елемента или по-скоро „съвкупности“ (khandha, skan-dha) - тъй като всеки от тях е подразделен на голям брой съставни части - представляват всички материални, интелектуални и морални свойства и атрибути на дадено същество.

1.Формата (rupa), която е чисто материалните или физическите атрибути на дадено лице ;

2 Усещането с шест елемента, съответстващи на шестте сетива, от които произтича усещането

3 . Възприятие (sannd, samjhd, разделено по равно на шест елемента.

4. Sankhdrd (samskdrds); почти е невъзможно да се посочи точно значението на тази дума: тя има различни и дълбоко разминаващи се според контекста значения и при много от тях има несъответствия в мненията между тълкувателите. Чайлдърс посвещава повече от пет колони от своя публичен речник на обсъждането на различните значения на този технически термин. Тук това вероятно означава да се посочат определени свойства или психични нагласи ( като например внимание, размисъл, желание, вяра, лъжа, памет, благочестие и др.). От тези психични нагласи - , които не са нищо друго освен плод на добродетелите или пороците, собствени на индивида в предишното съществуване, едно общо повторение на предишния sankhdrd - произвеждат добри или лоши действия, така че във формулата на причинно-следствената връзка което накратко) терминът sankhdrd е еквивалентен на камма. Понякога под sankhdrd се има предвид материята, а понякога и елементите или условията на съществуване

5 . Съвестта (vмnndna, vijndna); често “мисли” или "умствени впечатления" от различни видове (с 89 компонента). Той е най-финият и важен от петте агрегати, но и той, подобно на останалите, е нестабилен и подлежи на постоянна промяна.

Много е важно за нас как е влязал будизмът в Бирма. Важно е, защото жителите на тази държава буквално си кръщават периодите от историята си Saka-raj, значещо "скитски цар". Но това е за трета част на статията.


Източници:
1.
An essay on the primitive inhabitants of Great Britain and Ireland, proving from history, language and mythology that they were Persians or Indo Scythae, composed of Scythians, Chaldeans and Indians : Vallancey, Charles, 1721-1812 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

2.Buddismo : Paolo Emilio Pavolini : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

3. Lost Footsteps | Why do the Burmese name their eras after the Sakas (သက္က)?

 




Гласувай:
3



1. germantiger - ...
13.12.2020 16:01
скитите НЕ са българи, но се "оказва" че са станали такива тук
цитирай
2. poptodoroff - До немския тигър
13.12.2020 18:23
Прочети първата част, брато. Там има опит за обяснене, малко е дългичко, ама става (предполагам).
цитирай
3. germantiger - до off
14.12.2020 21:12
сестро, ти първо прочети историята

пък аз после ще ти прочета глупостите - вярно късички са... и плитки
цитирай
4. poptodoroff - сестро, ти първо прочети истори...
18.12.2020 21:23
germantiger написа:
сестро, ти първо прочети историята

пък аз после ще ти прочета глупостите - вярно късички са... и плитки


Комплески ли имаш, тигре? Хахах, мале как ми е писнало от такива мекички и късички.
цитирай
5. dulat - Приятел
21.12.2020 01:46
Такова нещо като скити във Вавилон няма . Няма римски източник който да сочи че жената на Буда е вавилонска скитка . Може да е била от Вавилон но няма как да е и скитка , това са фантазии.А за това че Один и Буда са един и същи човек е повече от очеридно че е глупост.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ookamiotoko
Категория: История
Прочетен: 16810
Постинги: 7
Коментари: 19
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031