Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2020 23:40 - Българите в Индия
Автор: ookamiotoko Категория: История   
Прочетен: 1400 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 07.12.2020 03:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             Това е не просто история на българите в Индия. Това е история, в която имаме общо с източната философия, и в която влияем дори на Китай.
             И тази история е такава и я има благодарение на индо-скитите. Днес все повече и повече хора си отварят очите, че скитите са всъщност древните българи. Уви, срещал съм и скептици. За скептиците ще напиша следното: първо, от Валансий се знае, че те са се наричали болги. Как така? От Херодот се знае, че 8-ми век преди Христа скитите завладяват Германия. От Валансий и от други автори се знае, че след това стигат до Белгия, но след това стигат и до Англия и Ирландия, като тези в Ирландия наричали тези в Белгия фир-болги, а римляните пък ги наричали вири-болги ( буквално болгски мъже; vir от латински значи мъж ), като връзката между булгар и болг след малко ще стане ясна. Отделно от това сред нас се среща значително количество скитски фолклор- всеки може да направи връзката между българските и скитските сокаи. Но и на всичкото отгоре само монетите по фолклорните ни дрехи са нещо особено, защото тази традиция идва от черноморските скити. Това се знае от Страбон. От него се знае, че бедните си окичвали дрехите с бронзови монети, представителите на средната класа- със сребърни-, а богатите- със златни. А 2019-та година се бе направило мащабно проучване, резултатите от които показват изненадващи връзки между съвременните българи и унгарските скити заедно с жителите на понто-каспийските степи, които са били сармати, сиреч клон на скитите.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/687384v3.full

Хуните са били наричани от италианската историография през 16-ти и 17-ти век булгари, а хуните са всъщност не какви да са, а произлезли от скитите. Навярно по История.бг бяха обяснили, че от пробите от едни трупове на хуни в Германия най-близкото до тях население е българското.
La monarchia d"Oriente. Del padre maestro Giacomo Fiorelli veneto agostiniano. Comincia da Costantino "l grande. Nell"anno. 330. E termina in Constantino paleologo. Nell"anno. 1453. .. : Giacomo Fiorelli : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
image

Всъщност всички намерени до сега думи от езика на хуните са индо-европейски, а Филосторгий свързал хуните със скитите. Юстас също асоциирал хуните със скитите. Евагрий пък описва как хуните са наследници на масагетите, сиреч скитите. Византийският историограф, който е бил емисар към Атила, също ги описва като наследници на скитите. Както казах, те са били наричани болги. Т.е. най-вероятно булгар идва от болг. Има сведения, че е от болгар. Но дори и тогава може линията да бъде болг->болгар->булгар. Тези факти, комбинирани с генетичната ни връзка със скито-сарматите и хуните и скитските елементи във фолклора ни потвърждава позицията ми. Всъщност една маса скити е известна като арси, а един шведски историк през 1874-та пише следното:
"Първото по-достоверно знание за тези фински племена е от първи век преди Христа, докато скитите на север от Черно море не изчезнаха и на тяхно място дойдоха техните роднини сарматите ( дедите на славяните ), които били завладели Дон и се заселили на Дунава. Но на тяхно място се появили два митични народи, арсите и сираците, които с техните конници контролирали по-долните части на Волга и с техните камили търгували по целия път към Вавилон и Индия. Тези арси,които без съмнение принадлежили към българите ( клон от мордвините все още използвало името ерса ), са били споменавани на същото място за няколко века. Но тогава те пак изчезват и се появяват готите на север от Черно море за някакво време, появили се от Вайхсел"
Finlands historia : frеn den дldsta tiden intill vеra dagar : Yrjц-Koskinen, Yrjц Sakari, 1830-1903 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

image

            Това ми позволява да премина спокойно към индо-скитите, които можете да четете като индо-болги или индо-българи. Те са от едно голямо значение, защото разглеждането на историята им много би помогнало да се разгледа фолклорът и цялостната история на прадедите ни по-надълбоко. Така например Валансий описва Буда като индо-скит ( тук трябва да спомена, че индо-скитите са клон на скитите, отишъл от Централна Азия към Хиндокуш ). Римските летописи описват жена му като вавилонска скитка, докато други летописи описват как Буда е бил известен като Червен скит от рода на семейството.

An essay on the primitive inhabitants of Great Britain and Ireland, proving from history, language and mythology that they were Persians or Indo Scythae, composed of Scythians, Chaldeans and Indians : Vallancey, Charles, 1721-1812 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

Отделно Валансий описва как неговата религия всъщност е била наречена Саке, и че е свързвала различните космически обекти с различни божества. Но тук се появяват няколко проблема:
1) От лекциите ми по източна философия знам, че е имало будистки книги от 6-ти век преди Христа, които са имали опозиция, конректно адживикизмът. Индо-скитите пристигат в Индия 4-ти преди Христа. Поради това няма как Буда да е представил религията си тогава, освен ако една моя хипотеза не се окаже правилна, а именно това че оригиналният будизъм всъщност е бил силно реформиран въз основа религията Саке на Буда, която наследил. 
2) Какви са били тези Божества?
 От БАН са правили проучвания, които представят бога на древните българи като божество на име Сурва, което е било божество на Слънцето и на Съдбата. И аз съм склонен да вярвам на това, защото в традициите ни на много места се споменава същество с явно божествени сили на име Сурва, което се свързва със Слънцето и със здравето ( оттам силата върху Съдбата ). Това за мен лично означава, че концепцията за Сурва идва от Божеството на Слънцето в религията Саке. Но има още нещо. Забелязвате ли нещо странно? Будизмът представя човек като част от Космоса и в него няма богове- той е атеистична религия. Това дава път на моята друга хипотеза-, че оригиналният будизъм е бил атеистичен и за да запази атеизма си, е смесил вярванията си с тези на Саке по начин, по който вместо Божества, свързани с различните планети, да има просто Космос. 

               През 1917-та Бертхолд прави лингвистична анализа на  езика на индо-скитите, анализирайки го с други езици. Така например прави връзка между индо-скитския и осетинския, като има връзка между различните суфикси в различните езици- в индо-скитския суфиксът –di е аналогичен с осетинския суфикс -te на класическия скитски, и –t или –y-t на яхнобския. По имената на Канишка, Хушка, Хувишка и Васушка се разбира, че –шка се е ползвало така, както –ска се е ползва в нашия език.
The language of the Yue-chi or Indo-Scythians : Laufer, Berthold, 1874-1934 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

Кампбел също така смята, че думата за лъв на китайски (Shī) идва от индо-скитския, защото през 87-ма година след Христа индо-скитският владетел тогава е искал да ожени сина си за китайска принцеса, поради което му подарил два вида животни, тогава непознати на китайците- лъв и fu-pa, както и бижута, поради което китайците асимилирали индо-скитската дума за лъв. Същият този Бертхолд обяснява за това как думата турушка, която има санскрито-тибетски характер, се отнася за индо-скитите, като от отделни източници се знае, че индийската литература нарича централноазиатските скити турушка, и това е от огромно значение, защото буквално е имало Турушка династия в Индия.

A brief history of eastern Asia : Hannah, Ian Campbell, 1874-1944 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

                От Иан Кампбел се знае, че най-великият индо-скитски владетел се е казвал Канишка. Баща му Хувишка първоначално е бил владетел на Кабул, но със сила се наложило да отстъпи, и отишъл в Кашмир, където си основал нова империя. И поради това се създало основа синът му Канишка да управлява повече земя спрямо останалите индийски владетели между Асока и мугалите, като земите между Агра и Ярканд били негови. По времето на Андраската династия 30-тата година преди Христа брахмамизмът почнал да се засенчва, будизмът ставал все по-популярен, а самата династия е била будистка, оттам по време на тяхното управление Индия е била будистка.

                От Иан Кампбел допълнително се знае, че християнството се представя на скитите в северозападна Индия не дълго след Христа от Апостол св. Томас, като дори има древна Малабарска църква в Индия, която твърди, че е създадена от самия св. Томас.

                 Всъщност Валансий обяснява за това, че индо-скитите са петите, които са отваряли търговски пътища между Индия и Каспийско море. Но този случай е бил по-специален, защото е отварял директно търговските пътища между Индия и Европа благодарение на самите индо-скити. 
                  Някои твърдяли, че Туран е трябвало да бъде наречен Южна Скития, а други- източна заради това как скитите напуснали Централна Азия. Но всички в началото на 19-ти век били съгласни, че Туран е трябвало да бъде наречен Скития. Индо-скитите са имали собствена валута и са откривали важни търговски пътища между Индия и Вавилон, които са били от съществено значение за развитието на Индия. 
                   От Шрава знаем, че името на столицата на индо-скитите е било Минагар. Допълнително знаем, че някога е било традиция да се пише и учи за общата история между Индия и индо-скитите, като множество ценни летописи описват индо-скитите. Един от тях, Махабхарата, дори описва как са потомци на скитите от 2400-тата година преди Христа! И това е много странно. От Страбон знаем, че първата скитска държава е създадена 9-ти век на делтата на река Дунав, а от Херодот-, че територията на север от същата тази река е родината на скитите, като от Валансий допълнително знаем, че прадедите на скитите са всъщност от крайбрежието на Егейско море. Това какво означава? Всъщност има находки в Азия, на които им се срещат копия в България и Украйна, което подсказва за миграции от Балканите към Азия, оттам това, което аз предполагам е, че хилядолетия преди Христа жители на Балканите мигрирали към Азия, като тези летописи просто изравняват по-късните саки/скити с тези, които са били отишли там. 
The Sakas In India : Shrava,satya : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
                     

 




Гласувай:
7



1. poptodoroff - Невероятно!
06.12.2020 23:47
Благодаря на Бога, че има такива млади и интелигентни историци като Вас! Напред и нагоре!
цитирай
2. germantiger - без съмнение
07.12.2020 13:39
ДИНОЗАВРИТЕ СА БЪЛГАРИ

господ е руснак
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ookamiotoko
Категория: История
Прочетен: 17014
Постинги: 7
Коментари: 19
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930